Bali

Når det kommer til «syden» har nordmenn frem til for bare noen år siden stort sett holdt seg til de trygge spanske øyene, det spanske fastlandet, og så klart Hellas da. Nå som vi begynner å bli mer og mer eventyrlystne er vi også stadig på vei lengre vekk fra Europa, og selv om vi har kolonisert deler av Thailand har vi enda ikke helt satt våre spor i Indonesia, og spesifikt på Bali.

Både luksus og budsjett

Bali er et av de reisemålene som for mange nordmenn fremstår som ekstremt eksotisk og ekstremt luksuriøst, og nå skal vi ikke nekte for at det er slik, men det er faktisk også mulig å besøke Bali på noe annet enn et luksusbudsjett. Øya er riktignok full av flotte femstjerners hoteller, men du finner også hyggelige gjestehus og hosteller, hvor du ofte møter unge reisende fra hele kloden.

%d0%bd%d1%8267

Dette er ikke The Beach

I motsetning til Spania så er det ikke slik at du vil finne en skandinavisk restaurant på hvert et hjørne, og du kan heller ikke vente at personalet på hoteller og restauranter snakker norsk eller andre skandinaviske språk. Og det syns vi jo egentlig bare er en fordel.

Det første du bør tenke på når du reiser til Bali er at dette er en utrolig populær destinasjon, og du kommer mest sannsynlig ikke til å være alene, hverken på stranden eller noe annet sted. Når det er sagt så finnes det fortsatt muligheter for å unnslippe de store folkemengdene, men det krever litt mer planlegging.

Bali er en del av Indonesia, som i all hovedsak er et muslimsk land. Bali er dog hinduistisk, og dette påvirker hvordan du bør kle deg og oppføre deg i ulike sammenhenger. Skal du besøke templer bør du dekke deg til, og vise respekt for religionen. På stranden og i turistområdene derimot er det som regel helt greit å vandre rundt i typiske strandklær.

Høy- eller lavsesong

Det er også greit å merke seg at det er en markant forskjell på Bali i høy- og lavsesong. Dette har innvirkning på priser og folkemengder, men du må huske på at lavsesong er nettopp det for en grunn. Ofte regner det mye i regnsesongen, til det punkt at gatene flommer over og det kan rett og slett bli litt vanskelig å komme seg rundt. Det kan uansett være verdt å ta sjansen, spesielt om man allikevel er ute og reiser i Sørøst-Asia.

Branch out

Selve Bali har ikke så mye å by på av dyreopplevelser, men det er mulig å ta båtturer til for eksempel Komodo hvor man har muligheten til å se de fryktinngytende komododragene helt på nært hold. Her er det viktig å tenke på sikkerhet, og det er fortsatt slik at turister omkommer hvert år fordi de ikke tar sikkerhetsadvarslene på alvor. Det finnes også flotte marine områder utenfor Bali, og det er mulig å reise på både hel- og halvdagsturer for å se blant annet delfiner eller svømme i nydelige omgivelser.

Når det kommer til mat er ikke Indonesia kjent for den mest spennende matkulturen, men det er fortsatt verdt å teste ut litt forskjellig av de lokale matrettene. Maten har mye mindre krydder enn det man finner for eksempel i Thai-mat.

Share